De ce cresc preturile la apartamente?

Buna intrebare, si pe atat de bun este si raspunsul.

Preturile apartamentelor cresc artificial fara un motiv plauzibil. Chiar eu am intalnit proprietari cu care am discutat cu o saptamana in urma legat de vanzarea unui apartament si avea un anumit pret, un pret normal al pietei, iar peste cateva zile pretul era cu 3000 de euro mai mare.

Si il intreb: De ce ati crescut pretul de pe o zi pe alta? Iar raspunsul lui a fost ca: a crescut euro, ca am auzit ca au crescut preturile, si oricum nu ma grabesc ca sa vand ! motive si iar motive.

Din cauza asta proprietarii care aveau intentia sa vanda o garsoniera ca sa isi cumpere un apartament mai mare, nu mai vand. Si asta este din cauza ca au crescut preturile, le este frica de cresterea monedei euro, ca nu o sa mai dea bancile credite, si alte si alte motive.

Este normal sa fie cerere si oferta, iar cand cererea este mare preturile cresc. Deja erau crescute preturile, acuma cresc mai mult pe principiul: Daca iti place bine il cumperi, daca nu, nu, mai astept.

Cererea care este momentan pe piata este la apartamentele care au pretul normal al pietei, nu la un pret supradimensionat, iar acei care cresc preturile de pe o zi pe alta risca sa ramana cu ele mult timp pe piata. Iar riscul si mai mare este sa vanda la un pret mai mic decat cel initial.

Interesant este ca preturile au crescut la apartamentele vechi, si nu la cele noi. Iar tendinta oamenilor de a cumpara apartamente este in blocurile noi, chiar daca nu sunt finalizate inca.

Sunt doua tipuri de clienti in piata: Un tip este cel care cumpara un apartament pentru a locui in el, pentru uz personal, iar celalalt tip de client este cel care cumpara un apartament pentru investitie.

Va dau exemplu pentru fiecare in parte:

  • Persoanele care cumpara un apartament pentru uz personal, cauta in primul rand apartamente noi si apoi apartamente vechi daca nu afla apartmente noi care sa ii convina locatia, se indreapta spre apartamente vechi. Asta in conditia in care depinde cat de repede doreste ca sa cumpere. A cam trecut faza ca apartamentele vechi au locatie mai buna, pentru ca deja au inceput ca sa se construiasca blocuri noi in zone foarte bune ale Clujului. Si atunci mai bine prefera un bloc nou, in detrimentul celor cu o vechime de 40-50 de ani. Oricum tinerii prefera zone mai laturalnice ale orasului ca sa se bucure de natura, nu sa fie intr-un mediu aglomerat.
  • Aici se situeaza persoanele care cauta apartamente pentru investitie, ca sa le dea in chirie. Aceste persoane cauta apartamente in zone bune ale Clujului care se inchiriaza usor, si la preturi bune. Nu va plati un pret de 1400-1500 euro/mp pentru o grasoniera sau un apartament unde nu are acces usor la mijloacele de transport. El se uita la apartamente ieftine si in zone bune, pentru ca acesta este interesul lui. Nu se uita la apartamente intr-un cartier laturalnic la un pret mare. Pe el il intereseaza cat costa, cat costa chiria pe luna, si in cat timp imi scot investitia. Simplu si la obiect.

In ambele situatii proprietarii de apartamente vechi care cresc preturile au de pierdut.

Ramane de vazut ce o sa se intample pe parcurs.

 

Toate cele bune.

Gheorghe Craciun

Tel: 0735 612 982

E-mail: gheorghe.craciun@remax.ro

 

Advertisements