Oricine cunoaște programul Prima Casă, ori a auzit despre el. În ce constă, mai exact? Oferă familiilor tinere posibilitatea de a-și achiziționa o locuință, prin credit, în anumite condiții în funcție de care se calculează și perioadele, dar și ratele lunare aferente ce trebuie achitate.

Programul lansat de Guvernul României în anul 2009 a prezentat, se pare, un real succes. Conform statisticilor, prin intermediul programului Prima Casă, un număr de aproximativ 200.000 de români și-au luat locuințe, de la debutul programului și până în vara acestui an.

Conform reprezentanților oficiali, programul va continua, iar Guvernul analizează în prezent soluții pentru a-l îmbunătăți și pentru a-l face mai accesibil familiilor tinere. Printre aceste măsuri a fost luată în discuție, se pare, și ideea ca unele familii tinere să aibă acces la program fără a fi nevoite să plătească un avans.

Vestea bună a fost transmisă de Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la începutul lunii.

Conform declarațiilor acestuia, se negociază în prezent alocarea unui buget mai mare pentru program pentru anul viitor. De asemenea, optimizarea proiectului include și măsuri implementate la nivelul condițiilor de acordare a avansului, care ar putea fi corelat cu veniturile obținute de familiile tinere care vor solicita o locuință prin programul Prima Casă.

Tot ministrul menționa faptul că un cuantum de 15% din valoarea unei locuințe poate fi prea mult de achitat ca avans pentru o familie tânără. Realitatea faptică arată că, în unele cazuri, nu poate fi atins nici pragul de 10% sau 5% pentru avans, în astfel de situații mulți dintre tineri contractând alte credite pentru a putea obține sumele respective.

În unele situații, familiile tinere nu pot obține credite și chiar și acel prag de 5% poate fi enorm de ridicat. Dacă Guvernul va lua o hotărâre cu privire la modificarea programului Prima casă, separe că, în anumite condiții, avansul ar putea fi 0.

Ministrul a mai specificat faptul că acordarea avansului 0 va putea fi făcută numai ținând cont de o analiză financiară exactă a veniturilor familiilor tinere care solicită o locuință prin acest program. Cel mai probabil, respectivele familii vor fi supuse unor anchete sociale, pentru a verificarea situației financiare și confirmarea imposibilității de a achita un avans.

O astfel de veste nu poate fi decât îmbucurătoare pentru noi, dar și pentru familiile care își pot găsi căminul perfect în ansamblurile rezidențiale realizate de noi. În momentul de față Strategia Națională a Locuirii se află în dezbatere publică, în urma discuțiilor urmând a fi luate deciziile aferente eventualelor modificări legislative.

Sursa: maurerimobiliare.ro

Advertisements